2017. október 16., hétfő

Út a szerzetesség felé

Aktualizált formában, újra nyilvánossá tesszük a rendünk iránt érdeklődők számára, a képzési programot, amely a leendő érdeklődőket elindítja a szerzetesi élet útján.

Kolostorunk Szent Bernadett kápolnája


A szerzetesrendünk felől komolyan érdeklődőnek fontos tudnia, hogy megkeresztelt katolikus, bérmált hívő, szabad állapotú, szerzetes életet élni akaró, jó fizikai és mentális állapotú, legalább középfokú végzettséggel, szakmával vagy érettségivel kell rendelkeznie. Minden képesség és adottság egy ajándék az Istentől. 

A jelentkezőknek az alábbi sorrend szerinti programokban van lehetőségük részt venni:

1.      Bentlakásos program (1-12 hónap)

Ez az első lépés, hogy egy érdeklődőnek lehetősége nyíljon arra, hogy az Alexiánus Rend közösségi életével megismerkedjen közelebbről bentlakásos formában.  Ennek időtartama legfeljebb 1 év lehet. Célja, hogy a szerzetesi közösség jobban megismerje az érdeklődőt, hogy lássa alkalmas-e a szerzetesi életre. Ezt követően az érdeklődőnek el kell döntenie, hogy akarja-e hivatalosan is folytatni útját, ami a jelöltségi időszakot jelenti. Ha ezt kérelmezi, akkor a helyi rendfőnök engedélyezheti a továbblépést. Ha viszont nem folytatja, minden kötelezettség nélkül elhagyhatja a rendet.

2.      Jelöltség (6 hónap)
Ez a második lépés, hogy a bentlakásos programban részt vett érdeklődő részt vegyen ezen a tanulmányi és tapasztalati próbaidőn. Ezen időszakban való részvétel sem kötelezi jogilag még egyik felet sem.  A 6 hónap leteltével lehet kérvényezni a belépést a noviciátusba, amit a helyi elöljáró javaslatát figyelembe véve, a tartományfőnökség engedélyezhet.

3.      Noviciátus (2 év)

A noviciátus időtartama 2 év. Ekkor történik a jelölt felkészítése az ideiglenes fogadalom letételéhez. A továbblépést a helyi elöljáró javaslatát figyelembe véve tartományfőnökség engedélyezheti.

4.      Ideiglenes fogadalom (3-5 év)

Az ideiglenes fogadalom az egyházi törvények szerint évente kérelemmel újítható meg a perjel javaslatával. Az ideiglenes fogadalmi időszak letelte után lehetőség nyílik az ünnepélyes örökfogadalom letételére annak a perjel és közössége által történő engedélyezése esetén.

Minden érdeklődőnél egy személyes találkozás jelenti a rendünkkel való kapcsolat kezdetét, általában egy hétvége alkalmával, melynek keretében lehetősége nyílik megismerni a szerzetesi közösséget, szolgálatunkat.  Ezek után kezdheti el formálisan a jelentkezését. Ha az érdeklődő kiesik a megadott életkorból, a rend lehetőséget ad egyéni felvételhez, melyet a tartományfőnökség hagyhat jóvá.