2024. március 11., hétfő

Dublini látogatás 2.
 

A Szent Patrik katedrális után két könnyedebb helyszínnel folytattam a dublini túrát. Az első az 1983-ban alapított Nemzeti Viaszmúzeum (The National Wax Museum) volt. Na itt aztán tényleg minden van, kezdve az ír történelem és mondavilág eseményeit, szereplőit bemutató jelenetekkel pl. Szent Patrik - 4.kép, Michael Collins (készült egy jó film is az életéről Liam Neeson főszereplésével), a fiú és a mindenttudó lazac legendája (The Salmon of Knowledge) vagy pl. ott az ír kobold (Leprechaun) figurája. A zenészek külön termet kaptak, köztük a legismertebb ír banda a U2 tagjaival vagy a másik nagyágyúval a Thin Lizzy-vel. És persze a filmes világ híres figurái, a képregényes szuperhősök is képviseltetik magukat a gyűjteménybe, a jó és a sötét oldalról (Hannibal Lecter, Freddy Krueger, farkasember, Drakula, Batman, Superman, Harry Potter stb.) egyaránt. Az egyik legjobban sikerült viaszfigura Ferenc pápa lett, tényleg nagyon élethűre sikeredett.
 

A második helyszín az Ír Rock 'n' Roll Múzeum (The Irish Rock 'n' Roll Museum) volt, ami a ma is üzemelő Temple Lane Studiót is magában foglalja. A múzeum elsősorban az ír rockzene klasszikusaira fókuszál ( egy rövid dokumentum filmet is levetítettek), tárgyi emlékeket, köztök ruhákat, hangszereket, studió eszközöket és más relikviákat bemutatva. Olyan ír származású előadók és zenekarok munkásságát mutatja be, mint a The Pogues (a zenekar énekese Shane MacGowanand múlt novemberben hunyt el), Enya, Rory Gallagher, a U2 (ők külön termet kaptak), a tavaly nyáron elhunyt Sinead O’Connor és a The Cranberries és a studióban ezen művészek többsége dolgozott is. Michael Jackson emlékei is helyet kaptak a múzeumban (köztök az ikonikus dzseki, amit a Jackson 5 utolsó közös koncertjén viselt), mert élete utolsó szakaszát Írországban töltötte és ebben a studióban kezdte el rögzíteni a soha meg nem jelent új lemezét, az akkor éppen a csúcson lévő Black Eyed Peas egyik tagjával.
 
A zenei studióval kapcsolatos érdekesség még, hogy itt forgatták a Once - Egyszer című zenés, romantikus dráma egyes jeleneteit (6. kép) és az itt rögzített Falling Slowly című szám 2008-ban elnyerte a legjobb eredeti dal Oscar díjját. A múzeum nem fogad egyéni látogatókat, hanem be lehet csatlakozni egy-egy kb. 2 óránként tartott csoportos tárlatvezetésbe, ami több mint érdekes lehet a zeneszerető látogatóknak.