2024. október 17., csütörtök

Conclave - Konklávé - Bemutató 2024. október 31.

Az izgalmas thrillernek ígérkező film egy pápaválasztás körül bonyolódik, kiváló színészekkel, főszerepben Ralph Fiennes-szal (Schindler listája, Az angol beteg) és a tavaly a Nyugaton a helyzet változatlan című háborús drámáért Oscarra jelölt Edward Berger rendezésében. A magyarországi bemutató a világpremierrel együtt lesz.
 

2024. október 16., szerda

Best of Rosie

Válogatás az ír Alexiánus közösség Jack Russell kutyusának Rosie-nak a legjobban sikerült képeiből.

 

2024. október 15., kedd

Emlékezés halottainkra

Reggeli zsolozsmánk - a szerzetes testvérek közös imádsága - folyamán, mindig megemlékezünk az aktuális nap rendi halottjairól. Ez nem csak a Szeplőtelen Fogantatás Provinciára, hanem az összes Alexiánus ház (amerikai, német, Fülöp-szigeteki, írországi és magyarországi misszió) elhunytjaira is vonatkozik.

Idézet a nekrológból: "Ez a nekrológ nem teljes. A benne szereplő testvérek nevei, az egyes Alexiánus házak nekrológjaiból, temetőkből összegyűjtött adatokból és más dokumentumokból valók. A korai századokból fennmaradt nevek, főként a közösségek vezetői voltak, az ő neveik szerepeltek az előkerült írásokban. A századok során a különböző Alexiánus házakban talált adatok hiányosak voltak, a 19. század közepéig nem volt rendszeres nyilvántartás a testvérekről, novíciusokról és az ő halálukról. A rend sok évszázados története alatt megannyi értékes információ semmisült meg, különösen a francia forradalom - 18. század vége - idejében. Sok száz Alexiánus testvér neve nem szerepel ebben a nekrológban, akik életüket adták a betegekért és szegényekért, de akikről nap mint nap, meg kell, hogy emlékezzünk."
 

Séta a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban található, idős emberek ápolásával foglalkozó Alexian Village intézményében.


2024. október 14., hétfő

Szent Alexius, a hajléktalanok, zarándokok és az Alexiánus rend patrónusa!

Ahogy a hét elkezdődik, hozzád fordulunk, hogy kérjük közbenjárásodat. Kérjük, légy velünk, hogy e hét folyamán nyitott szívvel és együttérzéssel járhassunk útjainkon. Segíts nekünk, hogy észrevegyük a körülöttünk élőket, akik szenvednek vagy magányosak. Adj nekünk bátorságot és eltökéltséget, hogy segíthessünk nekik, és hogy megosszuk a szeretetet, amely tőled árad. Taníts meg minket, hogyan élhetünk a szeretet és a szolgálat szellemében, és segíts, hogy mindig emlékezzünk arra, hogy minden ember, akivel találkozunk, a Te teremtményed. Kísérd lépteinket, és tartsd meg szándékainkat helyes irányban ezen a héten és azon túl is!

Ámen.

2024. október 13., vasárnap

Emlékek a múltból

2015 December 8-án, a Szeplőtelen fogantatás ünnepén a magyarországi Alexiánus misszió tagja Alexius testvér letette örök fogadalmát, melynek alkalmából Edward Walsh- és Warren Longo testvérek is ellátogattak Magyarországra, akiket a helyi cicák köszöntöttek:)
 

2024. október 12., szombat

A Wisconsin állambeli Milwaukee-ban található Alexian Village kápolnája és előtere egy gyönyörű szoborral (története a 6. képen), amely az Alexiánus lelkületet mintázza. Köszönet a rövid bemutató túráért az intézményben a milwaukee-i Alexiánus közösség tagjának Richard Lowe-nak és Terence testvérnek. (4. kép)

2024. október 11., péntek

Ima hivatásokért a magyarországi Alexiánusok imakönyvéből

Ó, Atyánk, Szent Alexius és minden testvérünk közbenjárására a mennyben, akik előttünk távoztak el, kérjük, hívj férfiakat, hogy csatlakozzanak Kongregációnkhoz. Add meg, hogy szaporodjanak a hivatások, akik életutunkat választják, hogy szolgálatunk, amely több, mint 800 éve kezdődött, továbbra is gyógyulást hozzon ebbe a megtört világba. Ámen.

2024. október 10., csütörtök

Amerikai emlékek 3. - Sétahajózás

Az amerikai és fülöp-szigeteki testvérekkel tettünk egy városnéző hajóutat a Michigan tavon (Lake Michigan), megismerve Chicago történetét és a bátrabbak, maguk is beállhattak matróznak.
 

2024. október 9., szerda

Az Elk Grove Village-i Ascension Alexian Brothers Hospital kápolnájának csodaszép üvegablakai Szent Alexius ábrázolással.

 

2024. október 8., kedd

Október 8. - Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya, Magyarország főpatronája - főünnep

Részlet a napi zsolozsma szövegéből: Szent István királyunk, halála előtt, Szűz Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. Őseink ezt a felajánlást szent örökségként származtatták nemzedékről nemzedékre. Vaszary Kolos bíboros, prímás kérésére a Szentszék is elismerte a Mária-tiszteletnek ezt a nemzeti jellegét, s XIII. Leó pápa 1896-ban külön ünnepet engedélyezett október második vasárnapjára. Szent X. Piusz pápa az ünnepet október 8-ra tette át. 1980-ban II. János Pál pápa a Szent Péter-bazilika altemplomában a II. Szilveszter pápától kapott és a bazilika bővítése miatt 1776-ban lebontott kápolna helyett az új magyar kápolnát ezen a napon szentelte fel a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére.

Képek a múltból - Bernhard-Maria német Alexiánus testvér látogatása Magyarországon 2016-ban.

Amerikai emlékek 2. - Navy Pier Chicago

A provinciális gyűlés után adódott pár nap a pihenésre is. Az 1916-ban épült Navy Pier kikötőt 1916-ban hozták létre, eredetileg teher- és utasszállító hajók dokkjaként szolgált valamint beltéri és kültéri szabadidős rendezvényeknek adott otthon. A 90-es évektől pedig egyfajta kultúrális, szórakoztató központtá nőtte ki magát. Innen indulnak a városnéző hajótúrák is a Michigen tavon (Lake Michigan). Elsőnek az óriáskereket próbáltuk ki az amerikai és Fülöp-szigeteki testvérekkel, ahonnan fantasztikus kilátás nyílt Chicago-ra.

Itt látható a világ legnagyobb tetőterasza étteremmel (majd 5000 négyzetméter), amelyet 2019-ben a Guinness Rekordok könyve is hitelesített (4. kép) És itt van az a bizonyos szökőkút is, ami az itthon is nagy népszerűségnek örvendő Rém rendes család (Married... with Children) intrójában látható (3. kép).
 

 

2024. október 7., hétfő

Szent Alexius, a szolgálat és a szeretet példaképe, ahogy az új hét küszöbén állunk, hozzád fordulunk, hogy kérjük áldásodat és útmutatásodat. Kérünk, töltsd el szívünket bátorsággal, és segíts, hogy minden kihívással szeretetben és őszinteséggel nézzünk szembe. Add, hogy a hét folyamán találjunk lehetőségeket a szolgálatra, és hogy a Te példád nyomán segíteni tudjuk a rászorulókat. Kérjük, hogy óvd meg szeretteinket és barátainkat, és ajándékozz nekik egészséget és boldogságot az előttünk álló napokban. Kérünk, vezesd lépteinket a szeretet, a megértés és a jóság útján, hogy minden napunk egy új lehetőség legyen arra, hogy hirdessük a Te irgalmadat. Add, hogy közösségeinkben békesség és harmónia uralkodjon.  Köszönjük, hogy veled kezdhetjük ezt az új hetet, és hogy mindig mellettünk állsz, vezetsz minket az élet útján. Ámen.

2024. október 5., szombat

Képek a múltból

A német Alexiánus közösség tagja Nikolaus testvér látogatott meg bennünket 2018 szeptemberében. A képek a Püspökvárnál és a Boldog Apor Vilmos püspök kiállításon készültek.
 

2024. október 4., péntek

Október 4.: Assisi Szent Ferenc, a ferences rend megalapítójának, az állatok, a természet védőszentjének emléknapja és az Állatok Világnapja (World Animal Day) is egyben. A hagyomány szerint a szent értett az állatok nyelvén és az egyik legnépszerűbb ábrázolása a művészetben, mikor prédikál az állatoknak.

A szent életéről több film is született, ezekből hármat ajánlanák, amelyek mindegyike elérhető magyar szinkronnal is. A legismertebb Franco Zeffirelli klasszikusa az 1972-es Napfivér, Holdnővér, az 1950-ben készült Ferenc, Isten lantosa, valamint a komorabb hangvételű, Mickey Rourke főszereplésével készült Francesco - Assisi Szent Ferenc is érdemes a megnézésre.

2024. október 2., szerda

Filmajánló: Der Himmel über Berlin - Wings of Desire - Berlin felett az ég (1987)

Az egyház ma ünnepeli a szent őrzőangyalok napját. Ennek apropóján évről-évre ezt a kiváló német filmet szoktuk ajánlani, aminek aktualitását az is adja, hogy a német filmrendező Wim Wenders idén szeptemberben megrendezett Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendége volt és ezt a filmjét is meg lehetett nézni nagyvásznon, moziban.

A történet a berlini fal leomlása előtti időszakban játszódik, főhősei őrzőangyalok - főszerepben a mindig kiváló Bruno Ganz (legtöbben talán a Bukás című filmből ismerhetik) - és ahogy a film bemutatja őket, a "munkájukat", talán a legjobb, legmegkapóbb, amihez valaha szerencsém volt mozgóképen. Egy kis cameo-ban még Peter Falk is feltűnik a filmben.

A mozinak folytatása is készült 1993-ban Távol és mégis közel címmel és egy amerikai remake is született belőle Angyalok városa címmel, Nicolas Cage és Meg Ryan főszereplésével.

És nem szabad kihagyni a direktor tavalyi kis csodáját, az év egyik legemlékezetesebb moziját a Tökéletes napokat (Perfect Days) sem!

Előzetes (angol felirattal): https://www.youtube.com/watch?v=0iAzYofuItM

 

2024. október 1., kedd

Amerikai emlékek 1.

Közös ebéd az Elk Grove Village-ben élő Alexiánus közösség tagjaival, Patrick McCabe és Terence Chintaman testvérekkel és új jelöltjükkel Michael Mosley-val egy hangulatos mexikói étteremben.