2024. szeptember 15., vasárnap

Mennyei Atyánk,

Hálás szívvel fordulunk hozzád az Alexiánus Testvérek Kongregációjáért, akik immár 800 éve szolgálják a rászorulókat. Kérünk, áldd meg őket, hogy válaszolni tudjanak a kor kihívásaira, és folytathassák hűséges munkájukat a szeretet és a szolidaritás jegyében. Adj nekik erőt és bölcsességet, hogy felismerjék azokat a szükségeket, amelyek a mai világban felmerülnek. Töltsd el őket a Te kegyelmeddel, hogy az irgalmasságot és a reményt vihessék mindazok életébe, akikkel találkoznak. Kérünk, hogy minden Alexiánus testvér szívét és lelkét egyesítsd a szolgálatban, és segítsd őket, hogy egységben és szeretetben működjenek együtt. Hogy tevékenységük valóban a Te dicsőségedet szolgálja, és a rászorulók számára támaszt és reményt nyújthassanak. Kérünk, hogy irgalmad és áldásod kísérje őket minden lépésükön, és hogy munkájuk által sok élet megújulhasson.

Ámen.

2024. szeptember 14., szombat

Gratulálunk Warren Longo testvérnek, a milwaukee-i Alexiánus közösség tagjának, aki a mai napon ünnepli szerzetesi életének 68. évfordulóját! Warren testvér anno 18 évesen lépett be az Alexiánus rendbe. Jó egészséget és hosszú életet kívánunk neki.


2024. szeptember 13., péntek

Egy egyszerű, de nagyszerű étel, amit nagyon szeretnek az amerikai testvérek, a kukoricagombóc. Sütés előt juharsziruppal locsolják le, ami kellemes édességet ad neki. Önmagában, vajjal, sajttal. tejföllel vagy akár köretnek is kiváló.


Az Elk Grove Village-ben lévő Alexiánus kolostor kápolnájának gyönyörű üvegablakai, köztük Árpád-házi Szent Erzsébettel (a teljes sorban jobbról a második).


2024. szeptember 12., csütörtök

Az idei provinciális gyűlésnek az illinoisi Kármelita lelkigyakorlatos ház adott otthont. Az intézményt övező meditációs kert képeiből válogattam.


Gratulálunk rendünk új provinciálisának Tom Klein testvérnek és két segítőjének Patrick McCabe (2. kép balról a második) és Steve Fogt (3. kép középen) testvéreknek.



2024. szeptember 11., szerda

2024. szeptember 10., kedd

Vallásos újságok, folyóiratok Amerikában

Az ír Alexiánus testvéreknél való tartózkodásom alatt próbáltam összegyűjteni a helyi folyóiratokat a témában. Most az illinoisi Elk Grove Village-ben lévő Alexiánus kolostor kiadványaiból válogattam. A választék hatalmas, vannak heti- és havi kiadványok, helyi plébániai hírlevek és Magyarországon is egyre népszerűbb bookletek (könyvnél vékonyabb, újságnál vastagabb, igényesebb kivitelű kiadványok) is.

Ami legjobban megfogott és hasonlóhoz még nem volt szerencsém, az a “Blessed and Broken” - Megáldva és megtörten című nyomtatvány (2. kép), ami egy börtönlap, és az éppen büntetésüket töltő rabok munkáit írásait, verseit, képzőművészeti alkotásait publikálja.


2024. szeptember 9., hétfő

Szent Alexius, könyörögj érettünk az Úrhoz, hogy vezessen és áldja meg ezt az új hetet, amely előttünk áll. Segíts, hogy mindig bölcsességgel és alázattal cselekedjünk, és hűségesen járjuk az utat, amelyet kijelöltek nekünk. Kérünk, hogy adj erőt és kitartást az elkötelezettségünkben, hogy a hét minden pillanata áldás legyen, és Krisztus szeretete által cselekedjünk. Áldd meg a szeretteinket, és kísérj minket az úton, hogy mindannyian megtapasztalhassuk a békét és az örömöt az életünkben. Ámen.

2024. szeptember 8., vasárnap

Jó volt újra találkotni Edward testvérrel, az amerikai Alexiánus közösség tagjával.

2024. szeptember 7., szombat

Boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk az ír Alexiánus közösség két tagjának. Sean testvér és Luke testvér, ezen a hétvégen ünnepli 87. születésnapját!

Szent Alexius, kérünk, hallgasd meg imáinkat és kérésünket ezen a hétvégén. Kísérj minket az életünk utazásán, és adj erőt és bölcsességet ahhoz, hogy megtaláljuk az életünkben az értelmet és a célt. Segíts, hogy értékeljük a pihenés lehetőségét és a szeretteinkkel való együttlét áldásait. Kérünk, add meg nekünk a nyugalmat és a lelki feltöltődést ezen a hétvégén, hogy felkészülten és frissen térhessünk vissza a mindennapi feladatainkhoz. Köszönjük a segítségedet és az irányításodat az életünkben. Ámen.

A grafika Valentino Bianco CFA (1923-2013) Alexiánus testvér munkája.

2024. szeptember 6., péntek

Mennyei Atyánk,

Hálás szívvel jövünk Eléd, hogy megköszönjük az Alexiánus testvérek áldozatos szolgálatát, amely immár 800 éve tart. Kérünk, áldd meg őket, a velük közreműködőket és munkájukat, amelyet a rászorulók javára végeznek a világ minden táján. Kérünk add, hogy Szent Alexius példája és szellemisége vezesse őket minden nap, hogy alázattal és szeretettel szolgálhassanak a szenvedők, az éhezők és a magányosok között. Erősítsd meg őket a kihívásokban, és add, hogy mindig hűségesek maradjanak hivatásukhoz, hogy Krisztus szeretetének hirdetői lehessenek. Kérünk, hogy a Te kegyelmed és bölcsességed mindig kísérje őket, hogy a legnagyobb nehézségek közepette is képesek legyenek reményt és örömöt hozni azoknak, akiken segítenek. Töltsd el szívüket együttérzéssel és szeretettel, hogy sokak életét megérinthessék. Köszönjük, hogy egyesítetted őket a közös cél érdekében, és kérjük, áldj meg minden Alexiánus testvért, ahol csak vannak, Írországban, Magyarországon, a Fülöp szigeteken, Amerikában, Németországban és Belgiumban is, hogy mindig a Te dicsőségedet szolgálhassák. 

Ámen.

Fotó: a gyönyörű faragott rendi címer az illinoisi Elk Grove Villageben található Alexiánus kolostort díszíti.

2024. szeptember 5., csütörtök

A magyarországi Alexiánus misszió Szent Erzsébet Otthonának lakóinak munkái.


2024. szeptember 4., szerda

Könyvajánló - Máté Bence - A kiállítás (2019)

Múlt héten augusztus 29-én volt a magyar fotográfia napja, amit 2003 óta tartanak meg hazánkban. Ezen a napon 1840-ben, 184 évvel ezelőtt készült ugyanis az első fotó Magyarországon, vagy ahogy akkor hívták, dagerrotípia.

Ennek apropóján szeretném Máté Bence világhírű természetfotós pazar kiállítású albumát ajánlani. Anno még a Covid kitörése előtt 2019 őszén járt a kiállítás Győrben, és mutatta be a művész lélegzetelállító természetfotóit.

A fotós weboldalán, rengeteg gyönyörű fotó látható:

https://matebence.hu/

 

2024. szeptember 3., kedd

Filmajánló Alain Delon emlékére - Vörös nap - Red Sun (1971)

Augusztus 18-án, 88 éves korában elhunyt Alain Delon a francia- és az egyetemes filmművészet egyik legsokszínűbb alakja. Korábbi riválisához, majd barátjához Belmondohoz hasonlóan neki sem voltak műfaji előítéletei, minden stílusban legyen az akció, krimi, thriller, dráma, vígjáték, művészi igényű alkotás vagy pusztán kommerciális céllal elkészített közönségfilmekben ugyanúgy megállta a helyét.

A személyes kedvencemet választottam Delontól, ami egy western és ha jól tudom, az egyetlen tőle ebben a műfajban. A történet egy vonatrablás körül bonyolódik, fordulatos, izgalmas történettel. Terence Young rendező (az 1962-es első James Bond rendezője) a kor három legnagyobb nevét hozta össze, Delont, Charles Bronsont és Toshirô Mifunét (Kurosawa klasszikusában az 1954-es A hét szamurájban ismerte meg a világ). A szereplők közötti dinamika tökéletes, a direktor nagyon jól használta ki a különböző kultúrák összecsapását.

Magyar vonatkozás, hogy a film hivatalos dvd kiadására egy minősíthetetlenül rossz szinkron került, ami szinte tönkreteszi a filmet, de az interneten elérhető az eredeti régi szinkronos változat, ami tökéletes és ezzel tudom ajánlani a film megnézését.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=MdtyruRMlns

Személyes Top 10 Alain Delontól (Alexius testvér)

1. A szamuráj - Le samouraï (1967)
2. A vörös kör - Le cercle rouge (1970)
3. A medence - La piscine (1969) - élete szerelmével Romy Schneider készült film.
4. Borsalino (1970) - klasszikus gengszerfilm Belmondóval.
5. A párduc - Il gattopardo (1963)
6. Ne ébreszd fel az alvó zsarut! - Ne réveillez pas un flic qui dort (1988)
7. Casanova visszatér - Le retour de Casanova (1992) - a legendás nöcsábász kiöregedett, nem túl dicső időskori élete.
8. Ég veled, barátom! - Adieu l'ami (1968) - Delon első filmje Charles Bronsonnal egy kiváló betörős thriller.
9. Két férfi a városban - Deux hommes dans la ville (1973) - krimi a francia filmmúvészet ikonikus alakjával Jean Gabinnel.
10. Airport '79 - Concorde (1979) - A 60-as 70-es években nagy népszerúségnek örvendtek az ún. katasztrófa filmek, ennek egyik legismertebb, legnépszerűbb darabja az Airport filmek voltak, amik repülőgép katasztrófák történetét mesélték el, ebben Delon egy repülőgép pilótát alakított.

Ui: Alain Delon ismert volt az állatok iránti szeretetéről. A színészt saját birtokán, a meghalt kutyái mellé temették el, kérésének megfelelően.


2024. szeptember 2., hétfő

Ó Szent Alexius, zarándokok védőszentje,

Ahogy az ősz kezdetét ünnepeljük, kérünk, kísérj minket az új évszak során. Segíts nekünk megtapasztalni az őszi időszak szépségét, a természet megújulását, és a szívünkben zajló változásokat. Add, hogy a lehulló levelek tanítsanak minket az elengedésre, hogy megszabaduljunk mindattól, ami már nem szolgálja a lelki fejlődésünket. Segíts, hogy e hónapok során megtaláljuk a belső békét és a hálát mindazért, amit az élet ad nekünk. Kérünk, óvd meg a zarándokokat, akik keresik az utat, és vezess minket a szeretet és a bölcsesség világosságában. Legyen szívünk nyitott a tapasztalatokra, és segíts, hogy minden lépésünket a hit és a remény vezesse. Köszönjük, hogy velünk vagy, és hogy közbenjárásoddal erősíted lelkünket. Ámen.