2024. szeptember 3., kedd

Filmajánló Alain Delon emlékére - Vörös nap - Red Sun (1971)

Augusztus 18-án, 88 éves korában elhunyt Alain Delon a francia- és az egyetemes filmművészet egyik legsokszínűbb alakja. Korábbi riválisához, majd barátjához Belmondohoz hasonlóan neki sem voltak műfaji előítéletei, minden stílusban legyen az akció, krimi, thriller, dráma, vígjáték, művészi igényű alkotás vagy pusztán kommerciális céllal elkészített közönségfilmekben ugyanúgy megállta a helyét.

A személyes kedvencemet választottam Delontól, ami egy western és ha jól tudom, az egyetlen tőle ebben a műfajban. A történet egy vonatrablás körül bonyolódik, fordulatos, izgalmas történettel. Terence Young rendező (az 1962-es első James Bond rendezője) a kor három legnagyobb nevét hozta össze, Delont, Charles Bronsont és Toshirô Mifunét (Kurosawa klasszikusában az 1954-es A hét szamurájban ismerte meg a világ). A szereplők közötti dinamika tökéletes, a direktor nagyon jól használta ki a különböző kultúrák összecsapását.

Magyar vonatkozás, hogy a film hivatalos dvd kiadására egy minősíthetetlenül rossz szinkron került, ami szinte tönkreteszi a filmet, de az interneten elérhető az eredeti régi szinkronos változat, ami tökéletes és ezzel tudom ajánlani a film megnézését.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=MdtyruRMlns

Személyes Top 10 Alain Delontól (Alexius testvér)

1. A szamuráj - Le samouraï (1967)
2. A vörös kör - Le cercle rouge (1970)
3. A medence - La piscine (1969) - élete szerelmével Romy Schneider készült film.
4. Borsalino (1970) - klasszikus gengszerfilm Belmondóval.
5. A párduc - Il gattopardo (1963)
6. Ne ébreszd fel az alvó zsarut! - Ne réveillez pas un flic qui dort (1988)
7. Casanova visszatér - Le retour de Casanova (1992) - a legendás nöcsábász kiöregedett, nem túl dicső időskori élete.
8. Ég veled, barátom! - Adieu l'ami (1968) - Delon első filmje Charles Bronsonnal egy kiváló betörős thriller.
9. Két férfi a városban - Deux hommes dans la ville (1973) - krimi a francia filmmúvészet ikonikus alakjával Jean Gabinnel.
10. Airport '79 - Concorde (1979) - A 60-as 70-es években nagy népszerúségnek örvendtek az ún. katasztrófa filmek, ennek egyik legismertebb, legnépszerűbb darabja az Airport filmek voltak, amik repülőgép katasztrófák történetét mesélték el, ebben Delon egy repülőgép pilótát alakított.

Ui: Alain Delon ismert volt az állatok iránti szeretetéről. A színészt saját birtokán, a meghalt kutyái mellé temették el, kérésének megfelelően.