2024. június 30., vasárnap

Szent Alexius, rendünk patrónusa, könyörögj értünk az új hét folyamán. Kérjük, hogy kísérj és vezess minket az utunkon, hogy megtaláljuk a békét és a szeretetet életünk minden pillanatban. Áldd meg a munkánkat, az erőfeszítéseinket és minden döntésünket az elkövetkező időszakban. Segíts, hogy hűségesen kövessük az Úr hívását, és támogass minket abban, hogy másokat is Krisztus szeretetével szolgáljunk. Legyél mellettünk az úton, és vezess bennünket az igazság és a szeretet útján. Ó, Szent Alexius, kérünk, hogy erősítsd hitünket és támogasd munkánkat az emberek szolgálatában. Áraszd ránk áldásodat és vezetésedet az új hét minden pillanatában, hogy elmondhassuk: "Krisztus szeretete sürget minket". Ámen.

2024. június 29., szombat

Hétvégi filmajánló: Togo (2019)

Ebben a nagy melegben egy havas filmet ajánlanék, amit valós események inspiráltak. A mozi az 1925-ös "Szérumfutás" (Great Mercy Race) történéseit eleveníti meg, mikor is diftéria járvány (magyarul torokgyíkként szokták emlegetni) tört ki a helyi gyerekek között és a szükséges szérum jó 900 kilométerrel távolabbi alaszkai Nome városkában volt csak elérhető. Ezért hősünk (Willem Dafoe - Krisztus utolsó megkísértése 1988) szánhúzó kutyákkal próbálja teljesíteni a lehetetlen küldetést...
 
A történetnek már volt egy gyerekeknek szánt rajzfilmes feldolgozása 1995-ben az egyik szánhúzó kutyusról, Balto címmel és ezt a változatot is csak ajánlani tudom. A film magyar szinkronnal elérhető a Disney+ kínálatában.
 

2024. június 28., péntek

Ó Szent Alexius, Istennek hűséges szolgája, kérünk Téged, hogy tekints kegyelmesen az Alexiánus rend szerzeteseire, akik hűségesen folytatják az általad megkezdett küldetést a rászorulók javára. Segítsd és vezesd őket, hogy hűségesen követhessék Krisztus példáját, és elkötelezett szívvel szolgálhassanak mindazoknak, akik segítségre szorulnak.Áldd meg és erősítsd meg őket az örök értékek képviselésében és a szolgálat szellemében, hogy minden cselekedetük örömet hozzon azoknak, akiket segítenek. Kérünk, adj nekik kitartást és erőt, hogy folytathassák ezt a nemes küldetést, és áldd meg munkájukat, hogy áldást hozzon mindazok életébe, akikkel kapcsolatba kerülnek. Szent Alexius, közbenjárásodat kérjük rendünk minden tagjáért, hogy megtalálják a belső erőt és vezetést a küldetésük folytatásához. Ámen.

A magyarországi Alexiánus misszió Szent Bernadett kápolnája

Ima hivatásokért a magyarországi Alexiánus közösség imakönyvéből.

Újra letölthető az "Alexiánus Testvérek Kongregációja - Fejezetek a rend történetéből" című magyar nyelvű szöveggyűjtemény az alábbi linken:

http://www.fileconvoy.com/dfl.php?id=g0ef9d59f4ab7373c1000553999e31c7b16e64f41a8

2024. június 27., csütörtök

 Az amerikai Alexiánus misszióban használt számológépes vonalzó, rendi címerrel.

A múltban az amerikai misszióban használt jegyzettömbök a rend címerével.

 

2024. június 26., szerda

2024. június 25., kedd

Asztali üveg dísz Alexiánus címerrel és egy idézettel, az amerikai misszióból. "Mindannyiunkban megvan egy lélek felemelésének az ereje, a segítségnyújtás-, a jótett- és a gyógyítás ereje."
 

Alexiánus rendi címeres felvarrók Amerikából. Mind a mai napig ezek váltak itt nálunk be a legjobban. Magyarországon ezek készíttetése, főleg kis mennyiségben nagyon költséges. Ráadásul ezek vasalással rögzíthetők bármilyen ruhához és tartósak is.

2024. június 24., hétfő

Szent Alexius, zarándokok védőszentje, kérünk téged, hogy kísérj és vezess minket az új hét folyamán. Segíts nekünk megtalálni az igazat és a szeretetet összes cselekedetünkben és  áldd meg utunkat, hogy minden lépésünk szent célt szolgáljon. Segíts nekünk erősnek maradni hitünkben és kitartásunkban a hétköznapok kihívásai között. Áldd meg a szívünket, hogy nyitottak legyünk a szeretet befogadására és átadására. Köszönjük, hogy mellettünk állsz és segítesz bennünket az életünk útján. Ámen.

Alexiánus címeres kulcstartó a magyarországi Alexiánus misszió Szent Erzsébet otthonából.

Ima hivatásokért a magyarországi Alexiánusok imakönyvéből.

2024. június 23., vasárnap

Nyaklánc dísz Szent Alexius és a másik oldalán a gyógyító Krisztus ábrázolással, amelyek Valentino Bianco CFA (1923-2013), Alexiánus testvér munkái.

2024. június 22., szombat

Filmajánló: Baraka - Világok arca (1992)

Az arab baraka kifejezés jelentése áldás, lehelet vagy valaminek az esszenciáját, lényegét jelenti. Ennek próbáltak megfelelni az alkotók, élükön az író-rendező-operatőr Ron Fricke-kel és bemutatni a teremtett és az ember által létrehozott világ lenyűgöző sokszínűségét. A filmet hat kontinens (Európa, Ázsia, Afrika, Amerika, Ausztrália és Óceánia) 24 országában forgatták és a különlegességét az adja, hogy mindenféle szöveges narráció nélkül "csak" a képek és zene erejével mutatja be a világunkat. Nekem ezt a filmet anno a hazai bemutatókor volt szerencsém moziban nagy vásznon megnézni és számomra mind a mai napig az egyik leglenyűgözőbb mozgóképi alkotás, amit valaha láttam. Erre a filmre tényleg igaz az a mondás, hogy bármelyik képkockáját be lehetne keretezni és dísznek kirakni a falra. A rendező később elkészítette a "folytatást" Samsara – a lét örök körforgása címmel és a Qatsi-trilógia (Koyaanisqatsi – Kizökkent világ, Powaqqatsi - Változó világ, Naqoyqatsi – Erőszakos világ) is hasonló stílusban fogant.

A film azóta kijött Bluray lemezen felújított, csodaszép képpel, itthon is beszerezhető és csak ajánlani tudom mindenkinek!!!

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=ZSfFHxyYJJA

 

2024. június 21., péntek

Szent Alexius, zarándokok védőszentje, hozzád fordulunk bizalommal, hogy kísérj minket az elkövetkező napokban, és segíts, hogy megtaláljuk a békét és nyugalmat a mindennapok forgatagában. Áldj meg minket a Te szent oltalmaddal, és segíts, hogy megtapasztaljuk a tevékenységeinkben és a pihenésben is a jelenlétedet. Segíts, hogy minden pillanatot a Szentlélekkel átjárva éljünk meg, és hogy a hétvége áldott időszak legyen számunkra. Kérünk téged, hogy kísérj bennünket az utunkon, és segíts, hogy megtaláljuk az életünkben a harmóniát és a belső békét. Áldj meg minket erővel és bölcsességgel, hogy a hétvégét a Te dicsőségedre éljük és szeretetben szolgáljunk mindenkit, akivel találkozunk. Ó Szent Alexius, hallgasd meg kéréseinket és kísérj minket ezen az úton. Ámen.

Ima hivatásokért az írországi Alexiánus testvérek imakönyvéből.

Bonaventure Thelen kitűző 2016-ból

Rendünk június 12-én ünnepelte az amerikai misszió létrejöttének 158. évfordulóját, amelynek történetében a Fülöp-szigeteki és a magyarországi missziók is szerepet játszanak. A 19. század a nagy vándorlások kora volt, sokan hagyták el szülőföldjüket, a „vén Európát” az „Új Világ”, a lehetőségek földje, Amerika kedvéért. Az 1866. év elején Bonaventure Thelen testvér a németországi Aachen városából megérkezett New Yorkba. Az európai gyakorlat szerint a testvérek kijártak a házakhoz, betegjeiket a saját otthonaikban szolgálták, ápolták. Valószínű, hogy annak idején, Európában az emberek nem nagyon bíztak kórházaink elődjeiben, az ispotályokban. De Amerikában már más volt a gyakorlat, aminek Thelen testvér hamar belátta az előnyeit és június 12–én Chicagóban, egy kis faházban, 12 ággyal megalapította az első alexiánus kórházat. Első betegét ő maga, saját karjaiban vitte be a kórházba. 

 

2024. június 19., szerda

A múltban használt alkalmazotti kitűző az amerikai Alexiánus misszióból.

2024. június 18., kedd

2024. június 17., hétfő

Szent Alexius szobra, kortárs művész alkotása. A szobor érdekessége, hogy a szent megszokott bemutatásán túl (zarándok öltözet, vándorbot, a kézben tartott levél és a lépcső motivuma) ott van mellette egy hajó rajta Szent Alexiussal, ami utalás a szent életére. A hagyomány szerint, Alexiust mint „Isten választott emberét” szólította egy titokzatos hang a templomban, amelyet sokan hallottak: „Hozzátok ide az Isten emberét, mert méltó a Mennyek Országára. Az Isten lelke rajta, és imádsága felszáll, mint a tömjén füstje Isten színe előtt. Ő az, aki a templom kapujában áll.” Azért, hogy elkerülje az emberek figyelmét, a nyilvánosságot, Alexius elmenekült és Laodiceába akart hajózni - a szentet ábrázoló alkotásokon a hajó, ezekre a kalandos utazásokra utal. Az isteni gondviselés azonban közbelépett, és Alexius ismét szülővárosában, Rómában találta magát…

A szobor eredetije a magyarországi Alexiánus misszió Szent Erzsébet Otthonát díszíti.

Ó Szent Alexius, kérünk, hallgasd meg imáinkat az új hét kezdetén és segítsd az Alexiánus testvéreket szerte a világon, Amerikában, Írországban, Németországban, a Fülöp szigeteken, Magyarországon és Belgiumban, hogy szolgálatukat hűségesen végezhessék. Áldd meg őket a te erőddel és bölcsességeddel, hogy a legmegfelelőbb módon tudjanak segíteni azoknak, akiknek szükségük van rájuk. Segítsd őket, hogy a szeretet és az odaadás jegyében dolgozzanak a rászorulókért, és hogy mindenkiben meglássák a te jelenlétedet. Adj nekik erőt és kitartást, hogy a nehézségek közepette is hűségesen szolgálhassanak. Kérünk, add, hogy munkájuk által mind többen felfedezzék a te szeretetedet és jelenlétedet az őket körülvevő világban. Áldd meg az Alexiánus testvérek munkáját, és légy velük minden lépésükön. Ámen.

A horgolt Szent Alexius figura SYLVEE’S CROCHET munkája.
 

2024. június 16., vasárnap

Apák napi filmajánló: Aftersun - Volt egyszer egy nyár (2022)

Egy kislány és édesapja közös törökországi nyaralását követhetjük végig, ahol látszólag minden rendben van, de érezzük, mi nézők (a kislány viszont nem?), hogy valami komoly baj van az apával...

Ez a film nekem az emlékezésről, a szeret erejéről és a gyászról szól. Tipikusan az a mozi, ami többszöri megnézést követel, a történetben fontos szerepe van a zenéknek (R.E.M., Queen, David Bowie) és a film végi jelenet új értelmet ad az addig látottaknak. Az apa kislány párost alakító színészek fantasztikusak, az ír Paul Mescalt anno Oscarra jelölték a szerepért, aki az idei év egyik legnagyobb mozijának ígérkező Gladiátor 2 főszereplője lesz.

A film nem egy könnyű néznivaló, nem adja könnyen magát, de érdemes rászánni az időt. Itthon magyar szinkronnal nézhető.

2024. június 15., szombat

Szent Alexius, kérünk téged, kísérj bennünket ezen a hétvégén. Legyél velünk, és segíts, hogy megtaláljuk a nyugalmat és a békét ebben a pihenésre szánt időszakban. Adj nekünk erőt, hogy feltöltődjünk testben és lélekben, és hogy megtapasztalhassuk a Te védelmedet és segítségedet minden pillanatban. Kérünk, hogy áldd meg ezt a hétvégét, és adj nekünk bátorítást és vigaszt, hogy feltöltődve és megerősödve térjünk vissza mindennapi tevékenységeinkhez. Ámen.

A horgolással készült Szent Alexius figura SYLVEE’S CROCHET munkája.

Képek a múltból.

2024. június 13., csütörtök

Mindenható Istenünk, köszönjük neked az Alexiánus Testvérek Kongregációja áldott, immár  800 éve tartó szolgálatát az idősek, betegek és elnyomottak javára. Kérünk téged, áldd meg és vezesd a kongregáció tagjait a világ minden táján, hogy méltóképpen folytathassák ezt a nemes küldetést. Adj nekik bölcsességet és erőt, hogy a szereteted és gondoskodásod mintájára szolgálhassanak mindazoknak, akik rászorulnak. Segíts nekik, hogy mindig megtalálják a megfelelő szavakat és tetteket a betegek gyógyulásához, az idősek megbecsüléséhez és az elnyomottak szabadságáért. 

Köszönjük, hogy általuk sokak életében megjelenhet a te szereteted és gondoskodásod. Add, hogy továbbra is bátran álljanak szolgálatodban, és hogy minden tevékenységük és áldozatuk által egyre több ember tapasztalhassa meg a te szeretetedet és irgalmasságodat. Őrizd és áldd meg az Alexiánus Testvérek Kongregációjának minden tagját, hogy továbbra is hűségesen szolgálhassanak a rászorulókért. Ámen.

2024. június 12., szerda

A magyarországi Alexiánus misszió Szent Erzsébet idős otthona előtt álló új, gyönyörű Szűz Mária szobra, az otthon lakójának adománya.

 

Képek a múltból - Manréza 2. - 2016

"Ne próbáld megváltoztatni a világot. Kudarcot fogsz vallani. Próbáld meg szeretni a világot. Lám, a világ megváltozott, Örökre megváltozott." Sri Chinmoy, spirituális tanító (2. kép dobogókői szobra) 

Nyáron is szép a hely, de a mai enyhe telek idején, aki egy kis hóra vágyik Magyarországon, itt biztos megtalálja a számitását télen. Dobogókőn épült fel az ország egyik első turista szállója, az Eötvös Loránd menedékház és 1923-ban itt hozták létre Magyarország első sípályáját is! 

 

Képek a múltból - Manréza 1. - 2010

A Manréza (a név a spanyolországi Manresa város névből származik, ahol Szent Ignác megírta a Lelkigyakorlatok című művét) egy jezsuiták által fenntartott lelkigyakorlatos ház, amelyet a rendszerváltás után Dobogókőn működtetnek a szerzetesek. A Visegrádi-hegység legmagasabb pontján található Dobogókő ideális kikapcsolódást nyújthat a túrázás szerelmeseinek. És ami manapság már ritka, hogy nem silányították le a helyet egy turisták által lelakott hellyé, hanem aki csendre (!!!), nyugalomra vágyik, itt megtalálhatja.

Ez volt az első utunk ide Leó testvérrel, rögtön a rendbe lépésünk után, később magam szinte minden évben megfordultam itt pár napot. A képek nem túl jó minőségűek, ez még a borzasztó, kőkorszaki digitális kamerák kora volt:)
 
 

Szent Alexius, imádkozz értünk az új nap kezdetén. Áldd meg utunkat a mai napon, segíts megtalálni az erőt és bölcsességet az előttünk álló feladatokhoz. Kísérj minket az úton, és adj erőt, hogy a tegnap hibáiból tanulva, jobbak lehessünk ma. Áldj meg minket a Te bölcsességeddel és vezess minket az igazság útján. Köszönjük, hogy mellettünk vagy és segítséget nyújtasz minden nap, ahogy az életutunkat járjuk. Ámen.

2024. június 11., kedd

Ima hivatásokért a magyarországi Alexiánus misszió imakönyvéből.

Keresztény Júlia tanulmánya Szent Alexiusról

Tartalmi kivonat:

"Szent Elek életének leírása a középkor egyik legismertebb és több nyelvre lefordított legendája. Jelen tanulmányban a legenda eredetét, a különböző nyelvű változatok jellegét (szír, görög, latin és népnyelvű változatok) és egyedi sajátosságait, valamint a magyar nyelvű hagyományt tárgyalom. Kutatásom során mindenekelőtt a legenda népszerűségére kerestem a választ, amely valószínűleg leginkább a változatok közös motívumkincsében és annak értelmezésében rejlik, amelynek bővülése és változása a legkorábbi szír változatoktól egészen a legelső népnyelvű változatokig megfigyelhető. | The life of Saint Alexius is one of the most famous legends and it is also one of the legends which was translated to many languages during the time of Middle Ages. In this paper I represent the origin of this legend, the general and unique attributes of the multilanguage versions and the Hungarian reception. In my research I was wondering about the popularity of the legend, what presumably can be produced by the common motives and their interpretation, and what motives increased due the time from the earliest Syriac to the first modern language versions."

https://real.mtak.hu/46123/1/092.2016.60.2.3.pdf

Járvány: A nagy pestis - Epidemic: The Great Plague (2020)

Az Alexiánus rend története szoros kapcsolatban áll a fekete halálnak is nevezett pestis vírussal. A három részes dokumentum film (magyar szinkronnal nézhető) az 1660-as évek londoni "nagy pestis" járványát veszi górcső alá és hasonlítja össze a napjainkban pusztító Covid járvánnyal.
 
 

2024. június 10., hétfő

Alexiánus intézményekben használt táskák a múltból. A bal alsó táska kivételével, ami magyar, az amerikai misszióban voltak használatosak.

Szent Alexius, könyörögj érettünk az Úrhoz, hogy vezessen és áldja meg ezt az új hetet, amely előttünk áll. Segíts, hogy mindig bölcsességgel és alázattal cselekedjünk, és hűségesen járjuk az utat, amelyet kijelöltek nekünk. Kérünk, hogy adj erőt és kitartást az elkötelezettségünkben, hogy a hét minden pillanata áldás legyen, és Krisztus szeretete által cselekedjünk. Áldd meg a szeretteinket, és kísérj minket az úton, hogy mindannyian megtapasztalhassuk a békét és az örömöt az életünkben. Ámen.

Ima szerzetesi hivatásokért az ír Alexiánusok imakönyvéből. Fotó: az írországi Alexiánus kolostor a nemzeti kegyhely Knock falujában.

2024. június 9., vasárnap

Ima a jövő nemzedékért és felelős vezetőkért.

Mennyei Atyánk,

Kérünk téged, áldd meg a jövő nemzedékét és adj nekik bölcsességet, erőt és szeretetet, hogy megőrizzék a békét és az együttműködést a világban. Segíts nekik, hogy tiszteljék és óvják a természetet, és bánjanak felelősen erőforrásaival. Áldd meg őket egészséggel és boldogsággal, és segíts nekik, hogy mindig tisztelettel és emberséggel bánjanak egymással. Adj nekik bátorságot, hogy szembenézzenek a kihívásokkal, és segítsd őket, hogy hiteles és jóságos emberekké váljanak. Kérünk, segítsd azokat a vezetőket, akik felelős döntéseikkel hatással vannak a jövő generációk életére. Adj nekik bölcsességet és belső támaszt, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek tiszteletteljes és gondoskodó légkört teremtenek a jövő nemzedékek számára.

Ámen.

Fotó: Európai Parlamenti választások 2024, Győrújbarát, első szavazó.

Imádság hivatásokért az ír Alexiánus testvérek immakönyvéből.

2024. június 8., szombat

Ó, mindenható Isten, köszönjük neked az Alexiánus Testvérek Kongregációjának létrejöttét, melynek tagjai immár 800 éve hűséges szolgálatot teljesítenek az idősek, betegek és elnyomottak javára. Áldd meg és vezesd őket továbbra is a világ minden táján, hogy szent küldetésüket továbbra is teljesíthessék. Kérünk téged, adj nekik erőt és kitartást, hogy mindig szeretetteljesen és odaadóan szolgálhassák azokat, akik rászorulnak. 

Áldd meg áldozatos munkájukat, és adj nekik bölcsességet és belső békét a mindennapi nehézségek és próbatételek közepette. Adj erőt a kongregáció tagjainak, hogy az ősi hagyományok, tapasztalatok és szent elhivatottságuk alapján a jövőben is folytathassák nemes küldetésüket az emberiség javára. Áldd meg és vezesd minden tagjukat, hogy a szereteted által inspirálva valódi áldás lehessenek a világ számára. Áldd meg és tartsd meg az  Alexiánus testvéreket a Te szeretetedben, hogy mindig tükrözzék az irgalmadat és gondoskodásodat. Ámen.

A magyar Alexiánus misszió imája hivatásokért.

Hefter László - Jedlik-csobogó (2011)

Az angol Joseph Priestley volt a mesterségesen széndioxiddal dúsított víz feltalálója 1767-ben. Magyarországon pedig Jedlik Ányos (2. kép) győri bencés szerzetes nevéhez fűződik (1828) a szikvíz olcsó nagyüzemi gyártásának kidolgozása, valamint az, hogy az üveg aljáról egy csővel szívják fel a vizet és így több széndioxid marad az italban.

Érdekesség, hogy erre emlékezve egy Győr városnak dedikált Tisza cipő is megjelent anno (3. kép) egy szódásszifon rajzával.


2024. június 7., péntek

Két kis rosszcsont a kertben.

Könnyező Szűzanya - Weeping Madonna - Győr

Az írek körében nagy népszerűségnek örvend a győri székesegyház egyik legszebb ékessége, a Könnyező Szűzanya kegyképe, amely az Írország és Skócia ellen hadjáratot indító Cromwell elől elmenekült ír Walter Lynch püspök közreműködésével került városunkban. Püsky János győri püspök hívta meg Győrbe, ahol élete végéig élt és hagyta a városra a Könnyező Szűzként ismert képet 1663-ban. A képet az ír alexiánusok (3. kép) és rendünk német tagja Nicolaus testvér (4. kép) is meglátogatta. És tavaly az ír Alexiánus kolostor vendége volt a Lynch család leszármazottja Kathleen Lynch (5. kép).

Cromwellről:

https://m.mult-kor.hu/oldokles-isten-neveben---a-droghedai-verfurdo-20150925

A könnyező Szűzany kép részletesebb története:

https://www.magyarkurir.hu/hirek/a-gyori-konnyezo-szuz-maria2020

Az ír Alexiánusok imája hivatásokért.

2024. június 6., csütörtök

Képek a múltból

Még a COVID előtti időszakban hagyománnyá vált itt a magyarországi Alexiánus misszióban, hogy a szerzetes testvérekkel, hozzánk látogató vendégekkel közös képet készítünk, védőszentünk Szent Alexius szobra előtt. A gyönyörű és ritkának mondhaó alkotás - nem sok kültéri Szent Alexius szobor létezik Európában, Rieger Tibor (2. kép - a művész az alkotása előtt) Kossuth-díjas szobrász munkája, míg az idősotthonban lévő (3. kép) egy Fülöp szigeteki művész alkotása. Ezekből a fotókból válogattam.