2024. június 2., vasárnap

Filmajánló: Tökéletes napok - Perfect Days (2023)

"KOMOREBI - japán szó, amely a szélben ringatózó levelek által keltett fények és árnyékok folyamatosan váltakozó játékára utal. Minden pillanata egyszeri és megismételhetetlen."

Filmünk főszereplője egy 60-as éveiben járó hallgatag férfi, aki nyilvános WC-k takarításával foglalkozik Tokióban. Nagy zenerajongó (semmi gagyi kereskedelmi rádiós háttérzene hallgatás, hanem szigorúan csak kazettáról hajlandó hallgatni az éppen hangulatához passzoló számot) és imád olvasni. Nap közben pedig az ebédjét a helyi parkban fogyaszja el, ahol régivágású, előhívható filmes fényképezőjével örökíti meg a természet apró csodáit...

Ez a film az élet szeretetének mozgóképi himnusza, gyönyörű képekben, tökéletes zene választással (The Animals, The Rolling Stones, Nina Simone - Feeling Good!!! stb.) és kevés dialógussal elmesélve. Az a fajta mozi, ami után jó érzéssel áll fel a néző, vele marad és gondolkodásra készteti. A film idén jelölve volt a legjobb idegen nyelvű film Oscar díjára, a főszereplő Koji Yakusho pedig Cannes-ban elnyerte a legjobb férfi főszereplő díját. A mozi rendezője a német Wim Wenders volt, akitől a Berlin felett az ég címűt (Der Himmel über Berlin - Wings of Desire, 1987) is ajánlom, ami szerintem a legjobb angyalos film, ami valaha készült, a kiváló Bruno Ganz-zal a főszerepben (Bukás - Der Untergang - Downfall, 2004).

Nem kérdés, aki szeretne látni egy igazán jó filmeket, ezt ne hagyja ki! És aki teheti, minden nap öleljen át egy fát:)

Előzetes (magyar felirattal): https://www.youtube.com/watch?v=6OydMDTxlIM