Anno az ír Alexiánusoknál sok kenyeret sütöttem, mert a testvérek Knock-ban a nemzeti Mária kegyhelyhez látogató zarándokok vendéglátásával foglalkoznak és reggelente nagy keletje volt, a friss, illatos, ropogós kenyérnek. De persze sok meg is maradt és a házi, e-mentes kenyerek azért jóval hamarabb ki is száradtak, de nem volt szívem kidobni azt, ezért a levesekhez elkezdtem csinálni a száraz kenyérből krutont, pirított kis kenyér- vagy zsemleszeleteket. Az elkészítése nagyon egyszerű. A kenyeret felkockázom és meglocsolom fűszerezett olíva olajjal. Én sót, borsot, fokhagymát, petrezselymet, de őrölt csilit is szoktam bele tenni. Aztán az egészet egy sütőpapíron szétterítem és légkeveréses sütőben megpirítom úgy, hogy néha meg is forgatom a darabokat, hogy minden oldalról aranybarnára süljenek. Egyszerű, de nagyszerű kiegészítője bármilyen levesnek vagy akár salátának, de önmagában is finom ropogtatni való.



