2024. április 30., kedd

Filmajánló: Polgárháború - Civil War (2024)

Egy meg nem határozott távoli(?) posztapokaliptikus jövőben polgárháború tör ki az Egyesült Államokban a szövetségi kormány, valamint a Texas és California alkotta Nyugati Erők között. Ebben a káoszban indul útnak újságírók kis csapata (köztük a kiégett öregrókát tökéletesen eljátszó Kirsten Dust, Pókember trilógia, Melankólia), hogy interjút készítsen az elnökkel Washingtonban...

A sci-fi műfajhoz vonzódó kiváló angol író-rendező Alex Garland (íróként: A part - The Beach, 28 nappal később - 28 Days Later, Napfény - Sunshine, rendezőként: Ex Machina: az egyik legjobb robotos tematikájú film, ami valaha készült, Annihilation) mozija erősen megosztotta a közönségét. A közelgő amerikai elnökválasztás miatt, sokan aktuálpolitikai üzenetet láttak bele a filmbe. Ez amúgy egyátalán nem gond, minden jól sikerült alkotás, legyen az zene, egy kép vagy szobor vagy akár egy film, több értelmezést is felkínálhat a befogadónak. 

Éredekesség, hogy a film egyátalán nem foglalkozik a tényleges konfliktussal, hogy tulajdonképpen, mi is a szembenállás oka a két fél között. Pont ezzel hangsúlyozva a háború értelmetlenségét (nincs az az ideológia, ami validálná emberek százezreinek lemészárlását), a háborús fotóriporterek munkájára fókuszál a mozi. Azt a fura kettősséget mutatja be, ahogy a fotós látszólag szenvtelen kívülállóként, de belül léleknyomorító módon megélve rögzíti más emberek halálát, elkeseredett küzdelmét a túlélésért (gondoljunk csak az ikonikussá vált háborús fotókra), másrészt szinte eksztatikus, eufórikus állapotba kerülve keresi a tökéletes fotót a harctéren.

Ahogy a rendező előző munkái, ez sem egy könnyen emészthető mozi, de aki egy tartalmas, gondolatébresztő filmre vágyik, ne hagyja ki. Volt hazai bemutató is magyar szinronnal.

Előzetes: https://m.youtube.com/watch?v=aDyQxtg0V2w (Alexius testvér)

(Alexius testvér)