2024. augusztus 31., szombat

A magyarországi Alexiánus misszió könyvtára, a győrújbaráti Szent Alexius kolostorban.

 

2024. augusztus 30., péntek

Szent Alexius, kérünk téged, kísérj bennünket ezen a hétvégén. Legyél velünk, és segíts, hogy megtaláljuk a nyugalmat és a békét ebben a pihenésre szánt időszakban. Adj nekünk erőt, hogy feltöltődjünk testben és lélekben, és hogy megtapasztalhassuk a Te védelmedet és segítségedet minden pillanatban. Kérünk, hogy áldd meg ezt a hétvégét, és adj nekünk bátorítást és vigaszt, hogy feltöltődve és megerősödve térjünk vissza mindennapi tevékenységeinkhez. Ámen.

2024. augusztus 29., csütörtök

Mindenható Istenünk, kérünk hallgasd meg imáinkat és kéréseinket, amik szerzetesi hivatásokért szólnak az Alexiánus Testvérek szerzetesrendbe. Kérünk, segítsd a fiatalokat, akik felismerik Isten hívását az életükben, és vágyakoznak a szerzetesi életre. Add meg nekik a bátorságot és elszántságot, hogy kövessék Krisztust úgy, ahogy te is tetted. Kérünk téged, hogy add meg az Alexiánus testvéreknek a bölcsességedet és irányításodat, hogy segítsék és támogassák azokat, akik elkötelezik magukat a rendbe való belépés mellett. Áldd meg a formációs folyamatot, hogy a jelöltek megerősödjenek hitükben és elkötelezettségükben. Kérünk, hogy ajándékozd meg az Alexiánus testvéreket a kitartással és az állhatatossággal a szerzetesi életben. Segíts nekik, hogy mindig elkötelezettek legyenek Isten és az emberek szolgálatában, és példát mutassanak a világnak az alázatosságukkal és szolgálatukkal. Ámen.

2024. augusztus 28., szerda

Emlékek a múltból - Kőszegi zarándoklat - 2016. március

Közösségünkkel nagyböjti zarándokutat tettünk Kőszegre, hogy megjárjuk a gyönyörű természeti környezetben található keresztutat. Hazánkban a legtöbb fogadalmi emléket, az 1709 és 1711 között pusztító pestisjárvány után emelték hálából - így pl. a városunkban, Győrben a Széchenyi téren található Mária oszlopot is -, egyrészt a felgyógyultakért, másrészt, hogy az újabb sorscsapások elkerüljék városukat. Kőszeg város lakói a Szentháromság oszlop felállítása mellett egy templom felépítésére is fogadalmat tettek, melynek helyszínéül a város melletti Kálvária-hegyet választották ki, és amely a provinciális barokk egyik legszebb magyarországi alkotása lett. A templomhoz – amely mellől gyönyörű panoráma nyílik a városra – kőfallal védett kert és remetelak is csatlakozik, ahol gróf Wels Henrik, Kőszeg remetéje, a templom első festője lakott.
 
 

2024. augusztus 27., kedd

A magyarországi Alexiánus misszió Szent Bernadett kápolnájának Szent Bernadett ereklyéje és a szentet ábrázoló üvegablaka.

 

2024. augusztus 26., hétfő

Olvasnivaló ajánló - Ez már a mi 50 évünk (2021)

Győr 750 éves évfordulójára (2021) megjelent pazar kiállítású könyv, ami a város elmúlt 50 évének állít emléket. Fantasztikus kiadvány, szenzációs képanyaggal és írásokkal, még a győrújbaráti gyermektábor is kapott egy érdekes fejezetet benne, csak ajánlani tudom.



Ó, Szent Alexius, segíts nekem az új hét kezdetén. Áldd meg az életemet, vezess engem az igazság és az alázat útján. Kérlek, adj erőt és bölcsességet, hogy minden kihívást méltósággal és hitben teljes szívvel tudjak megoldani. Áldd meg szeretteimet, a munkám és a törekvéseim, és tarts meg mindig közel hozzád és Istenhez. Ámen.

2024. augusztus 24., szombat

Emlékek a múltból - 2016 június

 A mosonszolnoki és győri nyugdíjas klub tagjai látogattak hozzánk, akikkel először a kolostort néztük meg közösen. Az érdeklődők megismerhették rendünk történetét, a magyarországi misszió megalakulását és szolgálatunkat, majd a Szent Erzsébet Otthonunkban tettek egy rövid sétát és ismerkedhettek meg intézményünkkel.
 
Köszönjük szépen a látogatást!
 
 

2024. augusztus 23., péntek

Ó, Szent Alexius, zarándokok védőszentje és a keresztény élet példaadója. Hálával jövünk most eléd, kérve közbenjárásodat a pihentető hétvégén. Kérünk, kísérj minket, hogy megtalálhassuk a testi és lelki megújulást, amelyre szükségünk van. Segíts minket, hogy a hétvége során feltöltődjünk szeretettel és békével, hogy elengedhessük a hét feszültségeit, és megtaláljuk a nyugalmat. Adj erőt ahhoz, hogy a szép pillanatokat megélhessük, és értékelhessük a családunk, barátaink társaságát. Légy velünk, hogy a hétvégén tapasztalt öröm és béke kísérje utunkat a következő héten is. Taníts meg minket arra, hogy a pihenés is részét képezi az életnek, és hogy mindig keressük a Te jelenlétedet, amely felfrissít és megerősít. Áldj meg minket a Te szereteteddel és kegyelmeddel, hogy a hétvégén és mindennapjainkban is boldogan élhessünk. Ámen.

2024. augusztus 22., csütörtök

Szent Alexius, az Alexiánus testvérek patrónus szentje, hozzád fordulunk imával és kéréseinkkel. Segítsd és támogasd szent küldetésüket, hogy testi és lelki egészségben folytathassák munkájukat a szerzetes közösségekben, a betegek és rászorulók javára. Áldd meg őket bölcsességgel és türelemmel, hogy a mindennapi nehézségekkel szemben kitartóak legyenek. Segíts, hogy megtalálják a békét és az örömöt mindennapi szolgálatukban és, hogy szeretetteljes és türelmes szívvel fogadjanak mindenkit, aki hozzájuk fordul segítségért. Kérünk, hogy adj nekik egészséget és kitartást, hogy hivatásukat teljes szívvel és odaadással végezhessék és segítsd őket abban, hogy hűségesen kövessék Jézus Krisztus példáját minden helyzetben. Oltalmazz és vezess minden testvért az Alexiánus közösségekben, és adj nekik békét és örömöt a mindennapjaikban. Áldd meg munkájukat és szolgálatukat, és add, hogy mindig érezzék a Te jelenlétedet és áldásodat. Ámen.

2024. augusztus 21., szerda

145 éve ezen a napon 1879. augusztus 21-én az észak-írországi Knock nevű kis falucskában történt egy jelenés, mikor is a falu templománál megjelent Szűz Mária, Szent József és János evangélista alakja. Az azóta eltelt bő 100 év alatt Knock, Fatima és Lourdes mellett Európa leglátogatottabb zarándokhelyévé nőtte ki magát, amelyet évente másfél millió zarándok keres fel.

És az ír Alexiánus misszió is ebben a faluban működik és fogadja az ide látogató zarándokokat.

A knocki jelenésről bővebben: https://hu.wikipedia.org/wiki/Knocki_jelen%C3%A9s

2024. augusztus 19., hétfő

Augusztus 20. államalapító Szent István királyunk, valamint az aratás végének és az új kenyérnek az ünnepe. A hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték meg az új búzából készült első kenyeret. Mivel új búzából sütni először augusztusban lehetett, ezért ezt a hónapot az új kenyér havának is nevezik.

"Országunknak szent királya,
Így emlékezünk Istvánra,
Ki államot alapított,
Istenhitre megtanított.
Óh, mennyi gond tépte, marta,
Hogy a népét egyben tartsa.
Törvénykönyve rögzítette,
Mint helyes a magyar tette.
Égi anyánkat felkérte,
Legyen hazánk védelmére..."

Juhászné Bérces Anikó


2024. augusztus 18., vasárnap

Esti imádság

Drága Szent Alexius, az est csendjében hozzád fordulok, kérlek, hallgasd meg imámat. Adj nekem bátorságot és erőt, hogy a nap fáradalmait csendesen magam mögött hagyjam. Állj mellém a sötét órákban, és vezess az igazság útján. Áldd meg szívem, lelkemet, hogy megtaláljam a belső békét és nyugalmat. Köszönöm, hogy mindig őrködsz felettem, és áldásoddal, életed példájával vezetsz. Kérlek, segíts nekem, hogy másokat is szeretetben szolgáljak és a te példádat követve Krisztus szeretetét vigyem másokhoz. Áldd meg azokat, akiknek szükségük van segítségre, és adj nekik reményt és erőt a sötétben. Szent Alexius, járj közben értünk az Atyánál, és kérlek, add, hogy mindig érezzem jelenlétedet, miközben álomra hajtom fejem, és a holnap új kihívásaival találkozom. Ámen.

2024. augusztus 17., szombat

Mindenható Istenünk, köszönjük, hogy eljött a hétvége és hálásak vagyunk minden áldásért, amit az elmúlt héten kaptunk. Kérlek, áldd meg ezt a hétvégét, hogy megtaláljuk a nyugalmat és a feltöltődés pillanatait. Adj erőt és bölcsességet, hogy szeretetben és örömben töltsük el ezt a különleges időt. Köszönjük mindazokat az áldásokat, amelyeket ránk bocsátottál, és kérünk, vezess minket az előttünk álló napokban. Adj bátorságot, hogy a hétköznapok gondjai elszálljanak, és a hétvége megújulást hozzon. Kérünk, óvd meg a szeretteinket és segíts minket, hogy nyitott szívvel és lélekkel éljünk minden pillanatban. Köszönjük minden jótéteményedet és áldásodat. Ámen.

Fotó: A gyönyörű faragott, arany színű kis építmény, Szent Erzsébet Otthonunk volt lakójának munkája.

2024. augusztus 16., péntek

Emlékek a múltból

Az Alexiánus Testvérek Szent Erzsébet Otthon 2014-ben ünnepelte működésének 5. évfordulóját. Erre az alkalomra készült el az Otthon bejárata előtti, gyönyörű filagória, lakóink legnagyobb örömére.

2024. augusztus 15., csütörtök

Képek a múltból

Ebben az elviselhetetlen melegben egy szép havas fotó 2015 januárjából a magyarországi Alexiánus misszió belső udvaráról, Rieger Tibor Szent Alexius szobrával.

Ima a Szűzanyához

Emlékezzél meg kegyes Szűz Mária, hogy sohase lehetett hallani, hogy Te valakit magára hagytál, aki oltalmadat kérte, és segítségért Hozzád könyörgött. Ilyen bizalomtól lelkesítve, sietek Hozzád Szüzeknek szent Szüze! Hozzád jövök Anyám, és mint szegény bűnös sóhajtozva lábadhoz borulok. Ne vesd meg könyörgésemet örök Igének Szent Anyja, hanem hallgass meg kegyelmesen. Ámen.

2024. augusztus 14., szerda

Képek a múltból

A német Alexiánus közösség tagja Nikolaus testvér 2018 szeptemberében látogatta meg a magyarországi missziót, a képek a győri Káptalandombon a székesegyházban és a Püspökvár előtt születtek.
 

2024. augusztus 13., kedd

Filmajánló: The Flowers of War - A háború virágai (2011)

A kínai történelmi háborús dráma Wilhelmina Vautrin amerikai misszionárius feljegyzéseiből merít, aki majd 30 évet töltött Kínában. A katolikus asszony a Japán és Kína közt zajló háború alatt, a nankingi mészárlás idején (1937) 10000 ember életét mentette meg. Ebben az időszakban játszódik filmünk, mikor is egy csapat diáklány menekül be a harcok elől egy katolikus templom épületébe. Majd fiatal prostituáltak csapata teszi ugyanezt, végül pedig egy semmirekellő temetkezési vállalkozó (Christian Bale - Batman filmek, A gépész - The Machinist, A harcos - The Fighter) csapódik hozzájuk. Egyre feszültebbé válik a helyzet a városban és emberünk átveszi a helyét a templom meghalt plébánosának...

A filmet bemutatójakor sok kritika érte az egyoldalú ellenség ábrázolás miatt, amiben igaza is lehet a bírálóknak, de ez számomra semmit nem von le a mozi értékéből, tökéletesen bemutatja minden háború értelmetlenségét. A rendező Zhang Yimou filmjei itthon is bemutatásra kerültek, a legismertebbek a nagyszabású, kosztümös harcművészeti eposzai, mint a Jet Li főszereplésével készült Hős - Hero vagy a 2004-es A repülő tőrök klánja - House of Flying Daggers, amiket szintén tudok ajánlani.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=cj2uhyfVNmQ

Szent Alexius, zarándokok védőszentje, könyörögj értünk és kísérj minket életünk zarándokútján. Segíts nekünk, hogy megtaláljuk az életünk értelmét, és a lelki békét, az örömöt és megnyugvást az élet viharában. Vezess minket az igazság és a szeretet útján, hogy minden lépésünk szent célt szolgáljon és segíts, hogy minden kihívás és próbatétel erősítsen bennünket hitünkben és kitartásunkban. Ámen.

Fotó: A Szent Alexiust ábrázoló szobor a magyarországi Alexiánus misszió Szent Erzsébet Otthonát díszíti.

2024. augusztus 12., hétfő

Ima hivatásokért a magyarországi Alexiánusok imakönyvéből

Uram, kegyelmed támasszon új Alexiánus nemzedéket, amely folytatja a te gondoskodó szolgálatodat a legnyomorultabbak körében. Mi, akik elköteleztük magunkat a gyógyító szolgálatban, legyünk gondoskodó, törődő, egyszerű emberek. Add, hogy hűségesek maradjunk hívásodhoz, és tanúságot tegyünk igazságodról. Add, hogy akik a mi életünkre kaptak meghívást, nagylelkűen válaszoljanak kongregációnk lelkületére, és hozzák el kegyelmedet és megbocsátásodat az Egyházban. Ámen.

A grafika Valentino Bianco CFA (1923-2013) Alexiánus testvér munkája.

2024. augusztus 11., vasárnap

Esti imádság

Mennyei Atyám,

Köszönöm, hogy megérhettem ezt a napot, és hálával emlékezem minden áldásra, amelyet Tőled kaptam. Most, hogy a nap végéhez érek, kérlek, nyugtasd meg a szívemet és a lelkemet. Bocsásd meg azokat a hibákat, amelyeket ma elkövettem, és segíts, hogy holnap új erővel és eltökéltséggel folytathassam utamat. Kérlek, óvd meg a szeretteimet az éjszaka folyamán, és adj nekik békességet és nyugalmat. Töltsd be az álmomat a Te szereteteddel és világosságoddal, hogy reggel újra frissen és boldogan ébredhessek. Kérlek, vezess engem az álmaimban, és adj, hogy a Te bölcsességed vezessen életem minden területén. Köszönöm, hogy mindig mellettem állsz, és hogy Te vagy a szívem oltalmazója. Áldd meg az éjszakámat, és add, hogy holnap új reménységgel és hittel ébredhessek.

Ámen.

2024. augusztus 10., szombat

Az Alexiánusok napi imája

Mindenható örök Isten! Mindenekfölött akarunk szeretni, Téged akarunk szolgálni minden embertársunkban. Hálát adunk az elmúlt évszázadok szenvedéseiért, üldözéseiért és névtelen áldozataiért, amelyeket kegyesen fogadtál szent őseinktől a lelkekért. Köszönjük, hogy korunkban bennünket választottál ki tanúságtételre. Kérünk, gyarapítsd minden áldozatra kész választottaidat. Szent hivatásunkhoz Te adj rendíthetetlen hűséget. Adj erőt, hogy keressük az egyszerűséget és igénytelenséget, ne engedd, hogy kényelem és anyagiasság elsekélyesítsen bennünket. Add, hogy életünk imádság és apostolkodás legyen, az irántad való szeretetből pedig tudjunk mindig tiszták és áldozatosak lenni. A mi Urunk, Jézus Krisztus által. Ámen.
 

Képek a múltból - 2014 november: Edith Stein kiállítás

Tegnap augusztus 9-én volt a keresztről nevezett Szent Teréz Benedikta (Edith Stein) szűz és vértanú, Európa társvédőszentjének napja. Rekollekciós napunkon a dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök által megnyitott Edith Stein kiállítást néztük meg Leó testvérrel. A II. János Pál Pápa által szentté avatott, vértanúhalált halt (az auschwitzi koncentrációs táborban) kármelita apáca, Európa társvédőszentjének valamint az árvák és a mártírok patrónusának életét bemutató kiállítás néztük meg a győri Zichy Ferenc Látogatóközpont káptalanházában.


2024. augusztus 9., péntek

Könyvajánló: Ars Sacra (2012)

Pazar kiállítású, jó 800 oldalas könyv, ami a nyugati kereszténység művészi alkotásait mutatja be a kezdetektől napjainkig. A magyarországi Alexiánus kolostor egy ékessége.
 
Rövid videó a kiadvány születéséről:
 

Cikk Szent Alexius magyarországi tiszteletének elterjedéséről, az 1939-ben megjelent Magyar Könyvszemléből.

2024. augusztus 8., csütörtök

Mennyei Atyánk,

Hálás szívvel jövünk Eléd, hogy megköszönjük az Alexiánus testvérek áldozatos szolgálatát, amely immár 800 éve tart. Kérünk, áldd meg őket, a velük közreműködőket és munkájukat, amelyet a rászorulók javára végeznek a világ minden táján. Kérünk add, hogy Szent Alexius példája és szellemisége vezesse őket minden nap, hogy alázattal és szeretettel szolgálhassanak a szenvedők, az éhezők és a magányosok között. Erősítsd meg őket a kihívásokban, és add, hogy mindig hűségesek maradjanak hivatásukhoz, hogy Krisztus szeretetének hirdetői lehessenek. Kérünk, hogy a Te kegyelmed és bölcsességed mindig kísérje őket, hogy a legnagyobb nehézségek közepette is képesek legyenek reményt és örömöt hozni azoknak, akiken segítenek. Töltsd el szívüket együttérzéssel és szeretettel, hogy sokak életét megérinthessék. Köszönjük, hogy egyesítetted őket a közös cél érdekében, és kérjük, áldj meg minden Alexiánus testvért, ahol csak vannak, Írországban, Magyarországon, a Fülöp szigeteken, Amerikában, Németországban és Belgiumban is, hogy mindig a Te dicsőségedet szolgálhassák. 

Ámen.

Írások a Kodály Zoltán tanítvány, Kossuth-díjas Bárdos Lajosról, a zeneszerzőről, zenetudósról, aki egész pályája alatt nagy figyelmet szentelt Szent Elekre (Szent Alexius) életére és az azzal foglalkozó irodalmi és zeneművekre.


2024. augusztus 7., szerda

Az Alexiánus címerben is látható fiókáit saját vérével tápláló pelikán, mint a keresztény szeretet önfeláldozó szimbóluma, a rend magyarországi kolostorának kápolnájában található fából faragott, festett oltárdíszén.


A kongregáció címere sokat változott az évszázadok alatt. A mai formája három mezőre osztható, amelyek jelképezik rendünk szellemiségét és tevékenységét. A fenti részben egy pelikán látható, aki a fiókáit táplálja saját szíve vérével – ez a keresztény szeretet önfeláldozó szimbóluma. A két ásó a bal alsó mezőben az Alexiánus Testvérek korábbi tevékenységének az emlékét idézi: a holtak temetését balsors idején. A repülő holló pedíg az ínséget szenvedők táplálását jelképezi, azt az erényt, amelyet a Kongregáció évszázadokon át gyakorolt. A címerpajzs hátteréből emelkedik ki a kereszt jelezvén, hogy a keresztben, Krisztusban áll az üdvösségünk. Körben a szalagon Szent Pál szavai olvashatók: „Caritas Christi Urget Nos” – „Krisztus szeretete sürget minket.” (2 Kor 5:14).

Fotó: A festett üvegablak címer a magyarországi Alexiánus kolostorban található.

2024. augusztus 6., kedd

Könyvjelző az Alexiánus címerrel és egy imával, amit Ávilai Szent Teréz imakönyvében találtak a szent halála után.

 

Ima hivatásokért a magyar Alexiánusok imakönyvéből

Urunk, a te lelked vezesse mindazokat, akiknek a hivatása a szerzetesi életre szól, és erősítsd meg azokat, akik a papságra vagy a szerzetesi életre kötelezték el magukat. Indíts arra férfiakat és nőket, hogy a te Egyházadat szolgálják, és tarts meg mindnyájunkat a te kegyelmedben. Ámen.

Fotó: Szent Alexius csont ereklye a magyarországi Alexiánus kolostor Szent Bernadett kápolnájában. A horgolással készült Szent Alexius figura SYLVEE’S CROCHET munkája.
 

2024. augusztus 5., hétfő

Szent Alexius, a zarándokok és az Alexiánus testvérek védőszentje, hozzád fordulunk, kérve közbenjárásodat az előttünk álló új hét során. Kísérj minket utunkon, hogy minden lépésünk megerősítse hitünket és elköteleződésünket, és hogy a Te példádat követve szeressük és támogassuk egymást. Add, hogy a hét mindennapjaiban felfedezzük a jóságot és a szépséget, és hogy tudatosan keressük az igazságot és a szeretetet minden tettünkben. Segíts, hogy bátorsággal és kitartással nézzünk szembe a kihívásokkal, és hogy mindig emlékezzünk a Te tanításaidra. Kérünk, áldd meg családunkat, barátainkat és mindazokat, akikkel találkozunk. Töltsd el szívünket békével és örömmel, hogy az új hét minden pillanata áldás legyen számunkra. Kérlek, légy velünk mindennapjaink során, és irányíts minket az Úr útján. Ámen.

Emlékek a múltból

A magyarországi Szent Alexius kolostor 2005. október 23-i alapkő letételének ceremónia füzete, énekekkel, imádságokkal és az eseményre meghívott vendégek listájával.
 
 

2024. augusztus 4., vasárnap

Stefano Landi 1631-ben íródott "Il Sant'Alessio" (Szent Alexius) operájának címszereplője, a francia Philippe Jaroussky énekes által viselt Szent Alexius koldusi ruhája 2007-ből.

A teljes opera meghallgatható itt:
 

Könyvajánló: Shirley MacLaine: Camino - A lélek utazása (2000)

Mindig is irigyeltem azokat, akik megtehették az El Camino (Szent Jakab) zarándok utat, ami egy életre szóló, testi-lelki, spirituális élmény lehet minden ember életében. Erről az útjáról számol be az Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő legenda Shirley MacLaine (80 nap alatt a Föld körül, a Legénylakás, az Irma, te édes, Isten hozta Mr., Becéző szavak stb.).
 

2024. augusztus 3., szombat

Ó, Szent Alexius, zarándokok védőszentje és a keresztény élet példaadója. Hálával jövünk most eléd, kérve közbenjárásodat e pihentető hétvégén. Kérünk, kísérj minket, hogy megtalálhassuk a testi és lelki megújulást, amelyre szükségünk van. Segíts minket, hogy a hétvége során feltöltődjünk szeretettel és békével, hogy elengedhessük a hét feszültségeit, és megtaláljuk a nyugalmat. Adj erőt ahhoz, hogy a szép pillanatokat megélhessük, és értékelhessük a családunk, barátaink társaságát. Légy velünk, hogy a hétvégén tapasztalt öröm és béke kísérje utunkat a következő héten is. Taníts meg minket arra, hogy a pihenés is részét képezi az életnek, és hogy mindig keressük a Te jelenlétedet, amely felfrissít és megerősít. Áldj meg minket a Te szereteteddel és kegyelmeddel, hogy a hétvégén és mindennapjainkban is boldogan élhessünk. Ámen.

Szentkuthy Miklós - „Én bizonyára irodalmi Szent Elek (magyar megfelelője Szent Alexiusnak) vagyok."

Rendünk védőszentjén keresztül jutottam el Szentkuthy Miklóshoz, Kossuth-díjas íróhoz és legendás könyvgyűjtőhöz. Nyitott volt minden témára, még egyháztörténeti és vallástörténeti kiadványai is voltak, abban a korban, mikor ez nagyon nem volt "divatban". Szenvedélyesen gyűjtötte(és el is olvasta) a szerzeményeit és ami érdekesebb, hogy nem "tisztelte" könyveit, gondolatait, megjegyzéseit mindig beleírta azokba. Pont ez adja napjainkban az értékét ezen könyveknek, amelyeket a Petőfi Irodalmi Múzeum őriz.
 

Szent Alexius halála, 18. századi festmény a szlovákiai Ernest Zmeták Művészeti Galériában.

Sík Sándor (1889-1963) piarista tanár, költő, író, Alexius című színművének korabeli kedvcsinálója az 1919-es Katolikus Szemléből.

A szerzőről:

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%ADk_S%C3%A1ndor

2024. augusztus 2., péntek

Ima hivatásokért a magyarországi Alexiánus misszió imakönyvéből.

Kérünk téged, Urunk, küldj munkásokat az aratásra. Ébressz olyan embereket, akik gondját viselik a termésnek, majd betakarítják. A fiatalok között, akiket ránk bíztál, mutasd meg azokat, akiket választottál, hogy megismerjük és felkészítsük őket a te szolgálatodra. Egybegyűjtöttél bennünket a te zászlód alatt, hogy a világ szembenállása ellenére előmozdítsuk a te Szent Fiad dicsőségét. Ha nem segítesz rajtunk, kialszunk, mint egy olaj nélküli lámpa, ezért végtelenül bízunk a te mindenható támogatásodban. Ámen.

Filmajánló: Szent Ignác útja – Camino Ignaciano (2021)

A szépen fényképezett dokumentumfilm magyar fiatalok zarándoklatát, spirituális útját követi végig a középkori Szent Jakab-út (El Camino) spanyolországi Santiago de Compostelába városába. 

Magyar nyelvű előzetes: https://indavideo.hu/video/Szent_Ignac_utja_elozetes_1