2019. január 16., szerda

Alexiánus irodalom

Habár rendünk 800 éves múltra tekint vissza, nem sok nyomtatott információ érhető el rólunk, azok is többségében angol nyelven. A legfontosabbak:

Christopher J. Kauffman: Tamers of Death Vol. 1. – The History of The Alexian Brothers from 1300 to 1789 (1976, New York)

Christopher J. Kauffman: The Ministry of Healing Vol. 2. – The History of The Alexian Brothers from 1789 to the Present (1978, New York)

Lawrence Davidson: The Alexian Brothers of Chicago – An Evolutionary Look at the Monastery and Modern Health Care (1990, New York)

Az első kettő a kezdetektől napjainkig, pontosabban az 1970-es évekig követik az Alexiánus rend történelmének alakulását, míg a harmadik a chicago-i Alexiánus közösség életére koncentrál.
Létezik még egy belső kiadású, nagyobb lélegzetű, csak fénymásolatos formában elérhető írás Ignatius Wiegers testvértől, amely jó 200 oldalban részletezi az aacheni Alexiánus közösség történetét.

Az aktuális rendi hírekről az évente 4-szer megjelenő, szintén angol nyelvű The Alexians-ból értesülhetük, amely mindegyik misszió, így a magyar közösség és a Szent Erzsébet Otthon fontosabb történéseiről is beszámol.

Magyar nyelvű írások, a két örökfogadalmas testvér Leó és Alexius testvér által összegyűjtött, lefordított és szerkesztett "Fejezetek a rend történetéből" című szöveggyűjteményben érhetők el, valamint a rend történetét bemutató, talán kicsit formabontónak tűnő, de jól sikerült és magyarra is lefordított képregény. A magyar nyelvű írásokat, a képregénnyel együtt szabadon letölthetővé tettük, amelyek az alábbi linkről érhetők el:

https://data.hu/get/10759926/ALEXIANUS_TESTVEREK.rar